Fogyókúra. A sokadik újrakezdés… Mire jöttem rá a kudarcokból?

A fogyókúrához szinte ugyanannyian értenek, mint a politikához és a focihoz. Mindenkinek, még a legkövérebbeknek is van tuti tippjük, tuti módszerük. És persze kifogásaik. Illetve kifogásaink, mert az minden bizonnyal rám is jellemző. Az legalábbis biztosan, hogy borzalmasan kövér vagyok. Visszaolvasva a „boldog időket”, amikor még „csak” 120-130 kiló voltam… Mától mennyit kell küzdenem azért, hogy megint „csak” 130 kiló legyek.

Mindenről lemondani, amit szeretek enni? Na azt már nem! Az nem fogyókúra, hanem ostoba önkínzás!

Szóval az én – sok év alatt kiokoskodott – axiómám így hangzik:

Tartósan fogyni, csak diétával, nem lehet! Egy egész életen át ugyanis nem lehet diétázni. Illetve talán lehet, de egészen biztosan nem érdemes! Szerintem tehát tartósan fogyni csak mozgással lehet. Ráadásul sokkal könnyebb egész életünkben mozogni valamennyit, mint diétázni! Egyszerű, nem?

Persze ezzel nem azt mondom, hogy napi pár perc mozgás mellett hülyére zabálhatjuk magunkat csokival. Nem. De megfelelő mozgásmennyiség mellett bizony bele kell férjen, épeszű mennyiségben mindenféle kulináris élvezet.

Én például 47 évesen nem akarok és nem is vagyok hajlandó lemondani a fehér kenyérről, csak azért, mert sokan azt mondják, hogy a fehér kenyérről való lemondás nélkül nem lehet fogyni. Aha, nem, persze. Emlékszem boldogult ifjúkoromra, amikor a kispesti pékségben a suli után megvett kilós alföldi kenyérből pár szeletmaradt estére a szüleimnek, mert a jó részét fölzabáltam némi paprikásszalámi vagy egyéb felvágott mellé. Szinte minden nap! És mindezek ellenére úgy néztem ki, mint egy éhhalál szélén álló szudáni menekült… Ja, hogy naponta két-három órát fociztam. Hát igen.

ÉS nem vagyok hajlandó lemondani a jó pacalpörköltről sem, cserébe a mondjuk grillezett tofuért. Meg a sült kolbászról sem cserébe a párolt zöldségekért. Nem, nem, nem és nem! Nem tudok állandó lemondásban élni, és ha egy fogyókúra erre akar kényszeríteni, akkor az nem értelmes diéta, hanem bukásra ítélt ostobaság.

No, és a személyes kedvencem:

„este hat után már semmit sem szabad enni, mert az hizlal!”

Életemben ekkora baromságot még nem hallottam, ennek ellenére komoly, gondolkodó emberek szajkózzák ezt, persze anélkül, hogy végig gondolnák. Imádom, az ilyen rendőrből, vagy ki tudja miből „táplálkozástudományi akadémikussá” előlépett gurukat, akik kitalálnak ilyen oltári ökörségeket, majd terjesztik. És persze kiirthatatlanul beleivódik az emberek agyába.

Amikor ezt a „tuti okosságot” külföldöm megemlítem, néznek rám, mint egy őrültre: honnan szedem ezt a hülyeséget? Különösképpen például a déli népek. Mert ugye Olaszországban, vagy a franciáknál, spanyoloknál a vacsoraidő este 9 után kezdődik. Nem ritkán éjfélig esznek, no és nem csak salátát. Hanem tésztákat, húsokat, kenyeret. És persze azért halat is. De hiába „zabál” mindenki minden nap este hat után, mégis sokkal kevesebb az elhízott ember, mint például nálunk.

Szóval, mintegy egy percnyi gondolkodással könnyen belátható, hogy mekkora ostobaság ez a „este hat után nem szabad semmit enni!” fogyókúrás jótanács, de mégis mindig második ismerősöm ezzel traktál a fogyásom érdekében.

Évek óta kínlódok én is az ilyen „tuti” fogyókúrákkal. Mint látható, a szokásos és várható eredménnyel: egyre súlyosabb lettem.

Úgyhogy, végiggondolva a dolgot, ideje aszerint cselekednem, amire a keserű kudarcok során rádöbbentem: a saját axiómám szerint élni és fogyni tartósan.

Szóval, irány a mozgás! Mondjuk ilyen csinos nő egészen biztosan soha nem leszek, már csak azért sem, mert pasi vagyok :-)

https://tukortojas.blogstar.hu/./pages/tukortojas/contents/blog/46697/pics/lead_800x600.png
diéta,életmód váltás,elhízás,fogyás,fogyókúra,másfél mázsa,mozgás,tükörtojás,zabálás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?