Mikor lendül át a férfiember a saját tehetetlenségi pontján?

Amikor már nem átnéznek rajtad a nők, hanem szörnyülködve, vagy szánakozva néznek vissza? Amikor egy emeletnyi lépcső már Himalájának tűnik? Amikor a cipőfelvétel burleszkfilm a nagy has miatt? Amikor elgondolkozol azon, hogy még pár kiló és a saját feneked nem éred el, hogy kitörölhesd? Vagy egyszerűen akkor, amikor a kisfiad edzéstársai lekövéreznek? Vagy talán akkor, amikor azon rettegsz éjszaka, hogy csak a nagy zabálástól fáj a gyomrod, vagy már gyomorrákod van…

Talán egyik, talán másik. Nekem mindez összesen és még sok minden más is…

De talán sikerül megtenni az első lépést… A mérlegre még nem merek ráállni, nehogy újabb „történelmi csúccsal" legyek kénytelen szembesülni, de az életmódváltás talán-talán megkezdődött.

Azt már talán említettem, hogy nem hiszek a különféle ilyen-olyan hiper-szuper diétákban. A szétválasztós, összerakós, elhagyós, számolgatós diétákban, azaz az önjelölt guruk jobbára pénzlehúzásra szakosodott fogyókúrás baromságaiban.

Röhögve nézegetem a feleségem fittness és diétás újságjait, amelyek egyik hónapról a másikra képesek egymással homlokegyenest ellenkező, szupertuti – biztos fogyást ígérő – csodafogyókúrákat odalökni az olvasóknak. Mondjuk a két lapszám közötti egy hónap épp elég arra, hogy az ember az előző csodafogyókúrát már rég eredménytelenül abbahagyva egy újabb tutimódszerbe vágjon bele nagy lelkesen, hogy aztán egy hét után, némi keserűséggel és két kilóval gazdagabban megint abbahagyja. Egészen a következő lapszám harmadik fajta csodafogyókúrájáig.

Elképedve néztem az egyébként rendkívül csinos fittness edzőnő ismerősöm facebookon megosztott az ételét, legalábbis azt, amit ő annak tart. „Friss spenótos karfiolkrém leves, retekcsírával, ördöghajjal”. Hát, ha nekem ilyeneken kellene élnem, akkor inkább a halál, vagy legalábbis a segéd a klotyón, aki kitörli nekem… :-) 

Egyszer réges régen, már túlsúlyosan, de még vagy 30 kilóval könnyebben, tanácsot kértem egy igazi dietetikus-sportorvostól. Megmondta: „lehet fogyni mindenféle idióta diétával, de többet ártasz vele hosszútávon a szervezetednek, mint a túlsúllyal. Tartósan és egészségesen fogyni csak mozgással lehet.” Neki hiszek, a fakabátból lett „táplálkozástudományi ápdét akadémikusnak” meg nem hiszek. Annál is inkább, mert amikor még naponta sportoltam, akkor, bár sokkal többet ettem, mint most, mégis úgy néztem ki, mint egy valódi éhező menekült. Amikor meg a napi mozgás a kés, villa, kanál emelgetésére redukálódott, akkor hiába ettem sokkal kevesebbet, mégis egyre gyorsuló ütemben jöttek föl a kilók.

A hosszú kitérő után vissza a mai időkhöz. A kaja tehát nagyrészt marad, maximum kevesebbet eszem, de abból azt, amit igazán szeretek, és ami számomra jó ízű. Ami változik, illetve már néhány napja változott, az a mozgás mennyisége. Már a hétvége sem a szokásos egyik helyről a másikra punnyadok jegyében telt, hanem a kertben levélösszeszedéssel. Mondjuk közben ötpercenként elhatároztam, hogy kiirtom az összes rohadt, a levelét hullajtó fát és fenyőt ültetek a helyükre, de végül is nem adtam föl és alkonyatkor a friss levegőn végzett mozgás jóleső érzésével nyúltam el a kanapén. Vasárnap sem punnyadtam, sőt, még némi sport is beiktatódott.

Hétfőn mindezeken fellelkesülve, a szerény ebéd után nem mentem egyből vissza az irodai székemet terhelni, hanem sétáltam egy kört, vagy fél órát… A séta végére majd leszakadt a derekam, de a diadalmas büszkeség, hogy sikerült rávenni magam a mozgásra egymás után három nap, elég jó fájdalomcsillapítónak bizonyult… J

Úgyhogy ma már egészségesebben reggeliztem: corn flakes tejjel. Mondjuk, kilenckor már hallhatóan korgott a gyomrom, de azt elnyomtam kávéval és egy almával… És az ebéd után ma sem akarom kihagyni a sétát. Sőt! Este talán letörölgetem a port a 10 évvel ezelőtt kapott szobabiciklimről is…

Szóval valami elkezdődött, remélem, ezúttal sikerül is! Tanácsokat, biztatást azért továbbra is szívesen fogadok!

https://tukortojas.blogstar.hu/./pages/tukortojas/contents/blog/22272/pics/lead_800x600.png
derékfájás,diéta,életmód váltás,elhízás,fogyás,fogyókúra,mozgás,séta,tehetetlenségi pont,tükörtojás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?